Älggräs

Älggräs, eller Älgört som blomman också kallas, sägs vara en läkeväxt med bland annat smärtstillande egenskaper. Dessutom ska det gå att göra en god saft på blomman som då ska göras enligt recept på fläderblomssaft. Jag har just provat att koka ett te på blomstren och det smakade just inte mycket alls till att börja med, men fick det stå en stund så fick det en ganska besk eftersmak. Inte vet jag om det gör någon nytta men kul att prova hur som helst!

30 reaktioner på ”Älggräs

  1. De var lite svårfångade, kanske just för att de blir så många på en gång? Men här blommar de för fullt nu (som du ser så klart – så dumt av mig ha ha)

   Gilla

   1. styvmorsviol

    Jag har fått för mig att digitalkameror inte riktigt lirar ihop med många små vita saker, till och med Liljekonvalj är svår att få ens hyfsade bilder på.
    Svante

    Gillad av 1 person

    1. Nja, jag har fått för mig att det beror på vilken kamera man har. Rött har min jättesvårt för, liksom lila (eller så är det mig det beror på möjligen, det skulle ju kunna vara så faktiskt). Men vitt klarar min ganska bra.

     Gilla

     1. Kanske det är så, får köpa ett annat märke för att fota de andra färgerna som jag inte lyckas så bra med nu 🙂 Ha ha…

      Gilla

  1. Tack snälla! Jag hittade en artikel om växten idag och sen gav jag mig ut med kameran och så plockade jag mig några för att testa att göra teet. Lite motivinspiration helt enkelt 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Hej igen! Här kommer receptet på Älggrässaften 250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar ); 3 citroner 2 kg socker 1/2 msk citronsyra 1 km natriumbensonat Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke. Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset. Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig. Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen, och häll sedan tillbaka det igen. Rör! Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då. Sila saften och häll slutligen på flaska. Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar! Saftiga hälsningar från Elisabeth :);

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s